NEDEN, NİÇİN?

NEDEN YARATICI DRAMA YÖNTEMİYLE ÖĞRENME VE FARKINDALIK?

OYUNBAZ İŞLER'İN HİKAYESİ

“Yaratıcı Drama” sözünü ilk kez 2007 yılında tiyatro, yaratıcılık ve çocuklarla yönelik, ilgimi çekecek yeni bir alan olduğunu söyleyen çocuk psikoloğu arkadaşımdan duydum. 2008’de Çağdaş Drama Derneği’yle tanıştım. Üç yüz yirmi saatlik eğitim, raportörlük, gönüllük, proje, MEB sınavı derken, mezun olmam Ekim 2013’ü buldu. Bu arada A.Ü. İlköğretimde Drama ve Kaynaştırma E-sertifkası sahibi olmuş, alanda pratik yapabilmek adına International eğitim veren anaokulu ve ilkokullarda İngilizce drama liderliği yapmıştım bile.

Halkla ilişkiler alanında çalışan kuzenim bir gün benden yetişkinlere yönelik kaynaştırıcı bir atölye isteyince, iş hayatımda öğrendiklerimi, tecrübelerimi ve sosyal ilişkilerimi, yaratıcı drama ile nasıl harmanlayacağımın fikri ortaya çıktı. Sonuçta ben de iş hayatında, müşteri ilişkilerinden operasyona, şirket içi iletişimden, kişisel gelişim eğitimlerine her alanda var olmuştum. Yaşayarak öğrenme ve empatiye yönelik farkındalığa en kestirme yoldan ayna tutan yaratıcı drama benzeri bir eğitime ise hiç katılmamıştım. “Yaratıcı Drama Yöntemiyle Yetişkinlere Yönelik, İletişim, Takım Performansı ve Kişisel Gelişim atölyeleri veren bir oluşum fikrimi 2014 yılı sonunda ÇDD’den aynı zamanda hocam olan, Ali Kırkar’la (VSB*: ) paylaştım. 2013 yılında bir masal festivali’nde yolum, yine dernek hocam, sonradan benim nefes koçum ve Ali Hoca’yla ortak arkadaşımız da olan Nilay Yılmaz’la (VSB*) kesişti. Nilay Hoca’da Ali Hoca gibi bu işe olumlu bakınca, bana da bu oluşumu organize etme işi kaldı.

Oyunbaz İşler’e girişip, bir de oyunculuk fanatiği olunca da oyunbazın oyunculukla eğitim bölümü için, 1994’lerde devam ettiğim Pera San.Mer.deki Tiyatro hocam -ki kendisi artık oranın demirbaşlar listesine kayıtlıdır-
Cüneyt Hoca’dan (VSB*) başkasını düşünemezdim. O da iyi ki katıldı bizim kervana…  Ziya Paşa’nın da dediği gibi: “Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz”. İşimiz işiniz olsun.  Yolumuzun en kısa sürede kesişmesi dileğiyle…

VSB*: vasıfları saymakla bitmez

Elvan Kursun

NEDEN YARATICI DRAMA YÖNTEMİYLE ÖĞRENME VE FARKINDALIK?

Yaratıcı Drama, katılımcıya yaparak, yaşayarak bulma, öğrenme, keşfetme olanağı sunan, drama teknikleri aracılığıyla yapılandırılan, grupla birlikte gerçekleştirilen bir farkındalık yöntemidir.

Çünkü;
“Duyduğum şeyi unuturum,
Gördüğüm şeyi anımsarım,
Yaşadığım şeyi bilirim…”

Çünkü;
Yaratıcı Drama süreçlerinde, yaşamdan sürece; süreçten yaşama sürekli transferler yaparak değişik yaşantılarda kendimizi ve çevremizi fark etmemizi sağlar.

Çünkü;
Bireylerin düşünmek için zamana ihtiyaçları vardır. Kendilerine hazır olarak sunulan bilgileri ezberlemek durumunda kaldıklarında, bireyler için düşünmek ve değerlendirmek için zaman bulamamaktadır. Yaratıcı drama yöntemiyle eğitimin amacı bireylere bilgi, duygu ve düşünce aktarımını değil, bilgi, duygu ve düşünceleri oluşturma, kullanma ve öğrenmeye karşı güdülenmiş merak ve olumlu tutumlar geliştirmektir Öğretilen bilgiler hayata geçirilmediği sürece öğrenilmiş sayılmaz. Ezberletilmiş bilgiler olarak kalır. Ayrıca eğitmenin odakta olduğu klasik eğitim sisteminde, birey duyularının görmek ve duymak gibi sadece bir kısmını kullanabilmektedir. Yaratıcı drama yöntemiyle öğrenmede ise bireyin beş duyusu sürekli öğrenmenin içindedir. Canlandırma ve rol oynamalarla katılımcı unutulmayacak yaşantılar kazanır.

Çünkü:
Bu yaşantıların kazanılması aynı zamanda, bireyin sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerini de geliştirmesi demektir. Katılımcının dikkat ve konsantrasyonun düştüğü anlarda – eğitimin başı ve ihtiyaç duyulan kısımları gibi- oyunsu süreçler devreye girer. Ve katılımcıların dikkatini anında ana odaklar. Böylece hem daha keyifli ve akılda kalıcı hem de daha uzun süreli öğrenme sağlanmış olur. Yaratıcı drama bir yöntem olması nedeniyle; aynı bir matematik formülü gibi istenilen konuya, kavrama ya da alana uyarlanabilmektedir. Her bir oturumun içeriği; alanında uzman lider tarafından, her bir katılımcı grubu ve katılımcının yaşamına geçirilmesi hedeflenen kazanımlara özel olarak oluşturulmaktadır. Her bir oturumda hedeflenen, 5 N, 1K’ nın hepsine aynı anda cevap verebilmesidir.

İletişim

Adres: Bağdat Cad. Tuğrul Sk. Ümit Apartmanı No: 6 / 2 Selamiçeşme KADIKÖY İSTANBUL
E-posta: [email protected]

Harita